Financiert Noorwegen de moordenaars van Israëli´s?

Er hebben in Noorwegen de afgelopen weken zeer verrassende ontwikkelingen plaatsgevonden. De conservatieve parlementariër Peter Gitmark heeft op de televisie gezegd dat zijn land indirect Palestijnse terroristen financiert. De drie grootste oppositiepartijen van het land – de Conservatieven, de Vooruitgangspartij en de Christendemocraten – hebben een onderzoek geëist naar de Noorse financiering van de Palestijnse Autoriteit door een parlementaire commissie.

Deze commissie heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken ertoe opgeroepen de desbetreffende documenten te overhandigen waaruit de financiering van de Palestijnse  salarissen van veroordeelde terroristen blijkt.

Minister van Buitenlandse Zaken Bart heide gaf toe dat zijn voorganger Jonas Gahr Støre het parlement tweemaal misleidde. Hij had in 2011 en 2012 gezegd dat zijn ministerie zou weten waar de Noorse hulpgelden voor de PA naartoe gingen en dat veroordeelde terroristen in Israëlische gevangenissen alleen een zakcentje voor de cafetaria zouden krijgen, terwijl er financiële steun aan hun families werd gegeven. Staatssecretaris Torgeir Larsen heeft nu duidelijk gemaakt dat gevangenen in Israëlische gevangenissen die een langdurige gevangenisstraf uitzitten, van de PA salarissen krijgen. De gevangenen kunnenkiezen aan wie ze het geld willen geven. Met ongeveer 50 miljoen dollar financiële hulp aan de PA jaarlijks is Noorwegen een van de grootste donoren.

De staatsomroep NRK zond op 28 februari een documentaire uit, waarin werd aangegeven dat een deel van de Noorse belastinggelden bestemd zou zijn voor de financiering van Palestijnse moordenaars in Israëlische gevangenissen. Dat was opmerkelijk, omdat de NRK een lange historie van anti-Israëlische eenzijdigheid en verdraaide verslaggeving m.b.t. het Midden-Oosten heeft.

Dit alles werd veroorzaakt door informatie van Palestinian Media Watch (PMW). Deze liet zien dat de PA geld uit haar begroting gebruikt om aan alle Palestijnse gevangenen, die vanwege veiligheidsmisdaden in Israëlische gevangenissen zitten, salarissen te betalen. Tot de ontvangers behoren ook diegenen die meerdere keren levenslang uitzitten voor moord. Een van hen is Ibrahim Hamed, de man die o.a. achter de bomaanslag op de cafetaria van de Hebreeuwse universiteit zit en veroordeeld werd wegens de moord op 46 Israëli´s.

Tot voor kort kwam de zwaarste kritiek op het enorme foute gedrag van de door de Arbeiderspartij gedomineerde Noorse regering zoals gebruikelijk uit het buitenland. Mijn boek uit 2008 – “Behind the Humanitarian Mask: The Nordic Countries, Israel and the Jews” – was een eenzame stem uit het buitenland die documenteerde dat Noorwegen een pionier van de propaganda voor Israëlhaat en antisemitisch handelen is. De meeste Noorse mediaredacties zijn altijd al tegen anders denkenden en buitenlandse critici geweest. Men noemt ze niet, maar als dat niet meer te vermijden is, worden ze gedemoniseerd.

In dezelfde tijd bestonden er geen onderzoeken m.b.t. antisemitisme in Noorwegen en dus ook geen statistieken die deze informatie ondersteunen. Zelfs de minder dan 900 leden tellende joodse gemeenschap van Noorwegen probeerde openlijk de hoge graad van antisemitisme te bagatelliseren.

Op ongeveer dezelfde wijze verzwegen in 2010 bijna alle Noorse massamedia een brief van de voormlaige Amerikaanse senator Sam Brownback, die deze aan de Noorse ambassadeur in Washington stuurde. Hij gaf blijk van zijn bezorgdheid met betrekking tot het Noorse antisemitisme en anti-Israëlisme. De brief ging begeleid van documentatie van het Wiesenthalcentrum, die voorbeelden van de ondersteuning van anti-Israëlische haat door de Noorse koning, de minister-president, de minister van Buitenlandse Zaken, de minister van Financiën en de viceminister van Milieuzaken opsomde. Voor zover bekend kreeg Brownback nooit antwoord op de brief.

Er was sprake van een doorbraak bij de onthulling kwam uit het buitenland, toen de professor in de rechten van de universiteit Harvard, Alan Dershowitz, in 2011 een bezoek bracht aan Noorwegen. De universiteiten van Oslo, Bergen en Trondheim wezen zijn aanbod van een gratis voordracht over internationaal recht en Israël af. De studentenverenigingen organiseerden daarop alternatieve voordrachten. Dershowitz schreef daarna een artikel in de Wall Street Journal, waarin hij zei dat Noorwegen hem zou herinneren aan Zuid-Afrika en het Apartheidsregime.

Een paar maanden liet een door de stad Oslo in opdracht gegeven onderzoek zien dat een derde deel van alle joodse bovenbouwleerlingen minstens twee- of driemaal per maand verbaal of lichamelijk worden lastig gevallen. Een onderzoek van het Centrum voor de bestudering van de Holocaust en religieuze minderheden uit het jaar 2012 toonde aan dat 38% van de Noren het eens is met de uitspraak dat Israël zich tegenover de Palestijnen op dezelfde manier gedraagt zoals de nazi´s tegenover de Joden. De schrijvers van het onderzoek verfraaiden in hun conclusie deze resultaten door ze niet in hun antisemitisme statistieken op te nemen. Zij moeten zich ervan bewust geweest zijn dat Israël een nazistaat noemen volgens de Europese arbeidsdefinitie voor antisemitisme antisemitisch is.

Ondertussen zijn de interne Noorse stemmen tegen deze anti-Israëlhaat hetze krachtiger geworden. Eentje is de organisatie MIFF, die Israël ondersteunt. Een ander is de Noorse schrijfster van (populair)-wetenschappelijke boeken Hanne Nabintu Herland. Zij beweert dat Noorwegen het meest antisemitische land van het Westen is. Haar aanzien in het land is zó groot, dat zelfs belangrijke internationale media dat moesten drukken.

Op dit moment staan de oppositiepartijen in de peilingen m.b.t. de parlementsverkiezingen in september 2013 duidelijk voor. De twee grootste oppositiepartijen – de Conservatieven en de Vooruitgangspartij – zijn het al eens geworden over een positieve verandering wat betreft de houding tegenover Israël, mochten ze winnen. In dit verband krijgt de huidige druk op de regering om te stoppen met de financiering van Palestijnse terroristen nog meer betekenis.

Bron:

https://heplev.wordpress.com/2013/03/26/finanziert-norwegen-die-morder-von-israelis/

Auteur: Manfred Gerstenfeld

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron

(www.ejbron.wordpress.com)

27 maart 2013

Comments are closed.