Verkeerde man op verkeerd moment

De gemeente Nijmegen nodigde voormalig CDA-premier Dries van Agt uit om op 4 mei 2010 in het kader van de nationale dodenherdenking in hun stad een overdenking te houden. Om verschillende redenen was Van Agt echter een grote misgreep op een plaats waar de Nederlandse doden uit de oorlog, waarvan de grootste groep joden zijn, worden herdacht.

Rabbijn Raphael Evers van het NIK schreef: ‘Dries van Agt is de verkeerde man op het verkeerde
moment.’ Hij merkte op dat joodse oorlogsslachtoffers hem gevraagd hadden hun ergernis te uiten over de aanwezigheid van de ex-premier. Evers voerde aan dat Van Agt zich een ‘ariër’ had genoemd toen hij in het begin van de jaren zeventig als minister van Justitie de vrijlating van de laatste in Nederland gevangen Duitse oorlogsmisdadigers – de Drie van Breda – bepleitte.

Evers vermeldde slechts een van de vele redenen waarom de uitnodiging van Van Agt volkomen misplaatst was. Een andere had kunnen zijn dat op bevrijdingsdag 2007 Van Agt tijdens een pro-Palestijnse demonstratie in Rotterdam had gesproken. Hij betreurde daar dat Nederland de boycot van Hams steunde. Zo liet Nijmegen de joodse doden herdenken door een ex-premier die Palestijnse moslimpropagandisten van massamoord op joden meer acceptabel wil maken.

Een aspect dat verdere studie vraagt is hoe bepaalde groepen in de Nederlandse gemeenschap omgaan met het beeld van Israël als strijdbare joodse staat. Wat stoort hen eraan dat Joden in Israël – die immers volgens het stereotype slachtoffers moeten zijn – er steeds weer in slagen om Arabieren te verslaan die nota bene expliciet verkondigen dat ze hen uit willen roeien?

1 juni 2012

Comments are closed.