Een gedachte-experiment

Ik heb een gedachte-experiment gedaan. Wat zou er gebeuren als alle bewuste joden geleidelijk Nederland zouden verlaten? Voor sommige zal later ongetwijfeld het gevleugelde woord van de in de meidagen van 1940 gevluchte joodse dichter Leo Vroman gelden: ‘Beter Heimwee dan Holland’.

In de Nederlandse maatschappij zullen geen grote langdurige gaten vallen. Een burgemeester of twee,
drie. Een paar juristen, wat hoogleraren, onder wie enkele zeer bekende. Enkele leden van het parlement. Een paar mediafiguren. Wat ondernemers die op hun vakgebied een belangrijke rol spelen, wat managers in de zakenwereld, en op andere terreinen. Wat schrijvers die ook in het buitenland Nederlands kunnen schrijven en wat personen die in de cultuur een rol spelen. Misschien is er iemand die niet zo bekend is die een sleutelfunctie vervult maar ook dat is overkomelijk.

En op een lichtere toon: wie in Nederland van gemberbolussen houdt kan die na het vertrek van veel bewuste joden bij een niet-koosjere bakker kopen. De niet-joodse liefhebbers van matzes vinden vast een importeur die ze aan delicatessenwinkels levert. Pekelvlees kan ook van een niet-koosjere slager komen.

Tussen haakjes: dit experiment roept natuurlijk ook de associatie op wat er zou gebeuren als bijvoorbeeld alle Marokkanen of alle moslims zouden vertrekken. Ik laat het aan anderen over daarover te speculeren.

13 april 2012

Comments are closed.